Eğitimde yapay zekânın kullanımına yönelik süreçleri değerlendirmek ve ulusal düzeyde yürütülecek çalışmaları belirlemek amacıyla düzenlenen foruma; akademisyenler, girişimciler, politika yapıcılar, öğretmenler, sektör temsilcileri ile diğer paydaşlar katıldı.
Program, Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yerebakan'ın açılış konuşması ile başladı. Devamında; YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu ve Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin konuşmalarını gerçekleştirdi.
Bakan Tekin konuşmasında, "Bakanlık olarak çocuklarımızı kendilerini bekleyen dünyaya hazırlamak için teknolojik, güncel ve toplumsal gelişmelere ayak uyduran bir müfredat hazırladık. Müfredatta çocuklarımızın dijital okuryazarlıklarının geliştirilmesi, dijital becerilerinin artırılması ve yapay zekânın eğitim süreçlerine entegrasyonu için önemli adımlar attık. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında sosyal-duygusal beceriler ve millî değerlerle harmanlanmış bir eğitim sistemini desteklerken teknolojiyi de bu sürecin merkezine yerleştirdik." diye konuştu.
Hem öğrencilere hem öğretmenlere yapay zekâ eğitimleri veriliyor
YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı ise konuşmasında, son birkaç yıldır öğrencilerin yapay zekâya hâkimiyeti ve yapay zekâ okuryazarlığı konusunda müfredatlar geliştirildiğini vurguladı.
Yapay zekâ içeren seçmeli dersler çıkarılarak içerikler üretildiğini belirten Canlı, "Aynı zamanda hem bu dersleri verecek hem de öğretirken yapay zekâyı kullanacak öğretmenlerimiz için de yapay zekâ okuryazarlığını iyileştirmek için pek çok çalışma yaptık. Onlara rehberler, kılavuzlar, kitaplar hazırladık. Eğitici eğitimleriyle öğretmenlerimize her hafta yapay zekâ eğitimlerini veriyor onları yapay zekâ araçlarıyla buluşturuyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından YEĞİTEK Genel Müdürlüğü ile Teknopark İstanbul arasında "Educube İş Birliği Protokolü İmza Töreni" düzenlendi.
Geniş bir katılımla gerçekleşen forumda; Londra Üniversitesi Akademisinden Prof. Dr. Mutlu Çukurova "Eğitimde Yapay Zekâ Gelecek Vizyonu", Michigan Devlet Üniversitesinden Prof. Dr. Douglas K. Hartman "Eğitimde Yapay Zekânın Geleceği" Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu "Üretken Yapay Zekâ Fırsatlar ve Tehditler", Yenilikçi Eğitim Merkezinden Doç. Dr. Yavuz Samur "Eğitimde Yapay Zekâ", Dijital Dönüşüm Ofisinden Dr. Melike Palsü Kurt "Dijital Genç Yapay Zekâ Ekosistemi ile Geleceğimizi Şekillendiriyoruz" başlıklı konuşmalarını yaptı.
Forumun ilk gününde "Yapay Zeka Politikaları ve Yapay Zekanın Geleceği" başlıklı panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Sümeyye Hatice Eral yaparken, Avrupa Eğitim Vakfı'ndan Alessandro Brolpito, YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, Dijital Dönüşüm Ofisi'nden H. İbrahim Özer, Dublin City Üniversitesi'nden Deidre Butler ile Lisboa Üniversitesi'nden Neuza Pedro panelist olarak yer aldı. Educube Proje Pazarı Yarışması' nda derece alan proje sahiplerinin ödülleri verildi.
Etkinlikte, genç girişimcilere yönelik yüz yüze ve çevrim içi girişimcilik ve teknoloji yönetimi eğitimleri de gerçekleşti.
Eğitimde yapay zekânın rolü tartışıldı
Forumda girişimciler, akademisyenler, politika yapıcılar ve öğretmenleri tarafından eğitimde yapay zekâ uygulamaları konusunda sorun alanları belirlendi. Girişimciler ve farklı paydaşlar bu sorun alanlarına, farklı bakış açılarıyla çözüm önerileri sundu.
Eğitimde yapay zekâ teknolojisinin kullanımına yönelik süreçlerin değerlendirildiği oturumlarda, ulusal düzeyde yürütülmesi gereken çalışmalar belirlenerek paydaşlarla beraber eğitimde yapay zekânın rolü tartışıldı.
İki gün süren forum, eğitimde yapay zekâ uygulamaları konusunda kamu ve özel sektör paydaşlarının iş birliğini artırarak bu alandaki girişimcilerin desteklenmesine yönelik teşvik mekanizmalarının oluşturulmasına katkı sağladı.
Yapay zekânın eğitim alanında geliştirilme sürecinin ele alındığı Eğitimde Yapay Zekâ Uygulamaları Uluslararası Forumu'nda çıkan sonuç ile oluşturulacak "Yapay Zekâ Politikaları Belgesi" Türkçe ve İngilizce olarak paylaşılacak.